Facebook

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom RAC Racing.



Eerste en tweede plaats voor Cudlin op Hockenheimring16-09-2012

Het Nederlandse RAC Racing heeft met een zege en een tweede plaats opnieuw van zich doen spreken tijdens de achtste en laatste ronde van het 2012 IDM Superbike kampioenschap. Damian Cudlin wist de overwinning te behalen tijdens de eerste race en werd knap tweede in de tweede wedstrijd. Ghisbert Van Ginhoven kwam in de eerste ronde van de eerste race ten val en moest de tweede wedstrijd aan zich voorbij laten gaan. 

Tijdens de trainingen lieten beide RAC Racing coureurs al een hele sterke indruk achter. Damian Cudlin verraste vriend en vijand op zaterdag door tijdens zijn eerste optreden op de RAC Racing BMW S 1000 RR gelijk de pole voor zich op te eisen. Ghisbert van Ginhoven besloot zich tijdens de kwalificatie te concentreren op het vinden van een goede set-up voor de twee op zondag te verrijden races en maakte geen gebruik van de speciale kwalificatiebanden. Ondanks dit wist de Leidschendammer zich toch nog knap als vierde te kwalificeren waardoor beide RAC Racing coureurs vanaf de eerste startgrid aan de wedstrijden mochten beginnen. 

Tijdens de eerste race op zondag kwam Van Ginhoven al in de eerste ronde ten val waarbij de RAC Racing coureur hard met zijn hoofd in aanraking kwam met het asfalt. Een eerste onderzoek in het medisch centrum wees uit dat er niets aan de hand was, ondanks dat Van Ginhoven zich niets meer kon herinneren van de crash. Na enige tijd doorgebracht te hebben in zijn motorhome en nog steeds last te hebben van duizeligheid besloot het team Van Ginhoven terug te sturen naar het medisch centrum voor een tweede check. Nadat de artsen opnieuw gekeken hadden besloot men hem alsnog over te brengen naar het ziekenhuis voor het maken van een aantal scans. Hier stelden de artsen vast dat de RAC Racing coureur een hersenschudding heeft overgehouden aan de crash en hij een nacht ter observatie in het ziekenhuis door moet brengen. 

Cudlin kende een goede start en reed de eerste helft van de race op de tweede plaats om daarna de leiding over te nemen. In de laatste ronde werd de Australiër nog een keer gepasseerd door de Fransman Erwan Nigon maar Cudlin sloeg een paar bochten later weer terug om zo tijdens zijn eerste optreden voor RAC Racing meteen de overwinning te behalen. 

Tijdens de tweede race van de dag kende Cudlin opnieuw een goede start en kwam hij de eerste ronde op de tweede plaats liggend door achter de Oostenrijker Michi Ranseder. Het tweetal wist direct een gaatje te slaan op de achtervolgers. Ranseder, die de eerste wedstrijd aan zich voorbij moest laten gaan vanwege een technisch probleem in de verkenningsronde en daardoor zijn voorsprong in het kampioenschap in rook op zag gaan, was vervolgens ontketend en reed onbedreigd naar de overwinning. Cudlin werd op zes seconden tweede, Matej Smrz op ruim 12 seconden derde. 

 

Damian Cudlin, pole position, eerste en tweede plaats in de race

“Als iemand me van te voren gezegd had dat ik dit weekend de pole, een eerste en een tweede plaats zou behalen dan had ik hem waarschijnlijk uitgelachen. Ik kan het op dit moment nog bijna niet geloven, terugkeren in zo’n sterk bezet kampioenschap met deze resultaten. Toen ik vrijdag voor het eerst op de RAC Racing BMW S 1000 RR  stapte wist ik gelijk dat dit een winnend pakket was, niet alleen de motor maar zeker ook het team. Ik voelde me gelijk thuis en ik kijk er dan ook heel erg naar uit, ondanks dat er nog aantal zaken besproken moeten worden en we nog niet officieel een overeenkomst hebben getekend, om komend seizoen met RAC Racing op jacht te gaan naar de IDM Superbike titel. Ik wil het hele team bedanken voor dit geweldige weekend, ik heb ervan genoten ondanks dat ik zaterdagnacht niet heb kunnen slapen en meer tijd op het toilet heb doorgebracht dan in bed. Dit maakte het er niet makkelijker op tijdens de twee races maar nogmaals, ik heb er ondanks deze handicap heel erg van genoten.”

Ghisbert van Ginhoven, vierde startplaats, DNF 

“Het team heeft dit weekend twee geweldige resultaten behaald en ik had heel graag daar nog een schepje bovenop willen doen. We hadden op de racedag echt weer kansen op een 1-2 maar het liep helaas iets anders. Alles verliep tot aan de crash boven verwachting, de kwalificatie was goed, tijdens de warm-up reed ik de snelste tijd en ik keek heel erg uit naar de twee wedstrijden. Ik moet even een nachtje in het ziekenhuis blijven met een lichte hersenschudding maar maandag hoop ik weer met het team mee naar huis te kunnen.”

Evert Slager, Teammanager RAC Racing

“Allereerst wil Ghisbert sterkte wensen bij zijn herstel. Hopelijk voelt hij zich maandagmorgen weer voldoende fit om samen met het team terug te reizen naar Nederland. Het zag er zo goed uit voor hem en iedereen was er van overtuigd dat hij hier met de snelsten mee zou kunnen tijdens de wedstrijden en dan overkomt hem dit in de eerste ronde. Gelukkig valt het nu allemaal mee en heeft ie al weer zijn gebruikelijke lach op zijn gezicht en maakt hij alweer de nodige grappen, maar de artsen vonden het verstandig dat hij een nacht ter observatie in het ziekenhuis bleef. Wat betreft Damian kan ik niet anders zeggen dan petje af, voor het eerst op de RAC Racing BMW S 1000 RR stappen en dan gelijk deze resultaten behalen, echt super. Het 2012 IDM seizoen zit er nu op en ik denk dat we met acht podiumfinishes, waarvan ook nog eens twee overwinningen terug kunnen kijken op een geslaagd seizoen in dit sterk bezette kampioenschap. Er resten ons nu nog twee ONK races op het TT circuit Assen waar we Ghisbert opnieuw op jacht gaan naar de hoogste trede van het podium. Damian zal komend weekend niet deel kunnen nemen aan de race in Assen vanwege andere verplichtingen, tijdens de Race of the Champions hopen we opnieuw met twee coureurs aan de start te komen.”

 

Damian Cudlin naar RAC Racing03-09-2012

RAC Racing heeft overeenstemming weten te bereiken met de Australiër Damian Cudlin om naast Ghisbert van Ginhoven de kleuren van het team te verdedigen tijdens de laatste ronde van het 2012 IDM Superbike kampioenschap op de Hockenheimring.

Na het plotselinge vertrek van Troy Herfoss heeft RAC Racing de ervaren Damian Cudlin bereid gevonden om tijdens de laatste ronde van het 2012 IDM kampioenschap plaatst te nemen op de BMW S 1000 RR van het in Emmen gevestigde team.

De overeenkomst is voorlopig alleen voor de IDM wedstrijd op het Hockenheimring circuit, hoewel beide partijen wel de intentie hebben uitgesproken ook in het seizoen 2013 graag samen te willen werken.


De momenteel in het Duitse Gera wonende 29 jarige Australiër begon zijn actieve motorsportcarrière in 1995 en is sinds 2002 actief in het World Endurance kampioenschap.
In het seizoen 2008 debuteerde Cudlin, naast actief te zijn in het World Endurance kampioenschap, in het IDM Supersport kampioenschap om vervolgens in 2010 de IDM Supersport titel in de wacht te slepen. Tevens verraste de snelle Australiër dat seizoen vriend en vijand door met een Moto2 wildcard op het Sachsenring circuit de zevende plaats voor zich op te eisen.
In 2011 kwam Cudlin voor het eerst op een BMW S 1000 RR uit in het IDM Superbike kampioenschap waar hij tot in de laatste wedstrijd nog kans maakte op de titel. Naast de strijd in het IDM Superbike kampioenschap maakte Cudlin dat seizoen in Japan ook nog eens zijn debuut in de MotoGP klasse door tijdens de Japanse Grand Prix als vervanger van Loris Capirossi binnen het Pramac Racing Team op te mogen treden.
Het huidige seizoen is Cudlin alleen actief in het World Endurance kampioenschap waar hij met het BMW Motorrad France Team komend weekend in Le Mans aan de start verschijnt tijdens de beroemde 24 uren van Le Mans. Met slechts negentien punten achterstand op de koplopers is het officiële fabrieksteam van BMW Motorrad nog steeds in de race voor de wereldtitel.

Meer info: www.damian-cudlin.com

 

Zesde en achtste plaats voor Van Ginhoven op de Sachsenring02-09-2012

Dit weekend werd op het bekende Sachsenring circuit de voorlaatste ronde van het 2012 IDM kampioenschap verreden.

Op zaterdag werden er zoals gebruikelijk twee kwalificatietrainingen verreden. De eerste sessie op zaterdagochtend werd door het team gebruikt om een juiste set-up te vinden aangezien de vrije trainingen op vrijdag geen doorgang konden vinden van de nieuwe geluidsbeperkingen op het circuit nabij Chemitz. Tijdens de tweede kwalificatie op zaterdagmiddag moest het dus gebeuren om een goede uitgangspositie te krijgen voor de op zondag te verrijden races. Met nog tien minuten te gaan in de sessie ging de Nederlander voor het eerst op een zachte band naar buiten en verraste daarop menigeen door gelijk de snelste tijd te laten noteren. Niemand kwam in de laatste minuten nog aan deze tijd waardoor Van Ginhoven na Assen voor de tweede keer dit seizoen de pole wist te behalen.

Tijdens de eerste race van de dag kende Van Ginhoven een redelijke start en kwam hij na enkele ronden als derde langs start en finish. Even later moest de BMW S 1000 RR coureur de snelste mannen laten gaan om uiteindelijk als zesde over de eindstreep te komen. Direct na binnenkomst werd duidelijk dat een chatter probleem een beter resultaat in de weg had gestaan. Het team besloot hierop een aantal veranderingen aan de machine door te voeren en in overleg met de bandenleverancier te kiezen voor een ander type voor- en achterband.

De start van de tweede race verliep voor Van Ginhoven verre van vlekkeloos. Na opnieuw vanaf de pole te zijn vertrokken kwam de RAC Racing coureur na de eerste ronde op een twaalfde plaats liggend langs start- en finish. Gedurende de eerste paar ronden wist Van Ginhoven zich nog terug te knokken naar de zevende positie totdat hetzelfde probleem zich aandiende als tijdens de eerste wedstrijd met als gevolg snel oplopende rondetijden en terug te vallen naar de tiende plaats in de race. Na het uitvallen van een tweetal coureurs werd de race uiteindelijk op de  achtste plaats afgesloten.

 

Ghisbert van Ginhoven, pole, zesde en achtste positie in de race.

“Als ik het weekend samen moet vatten dan was het een hele bijzondere vrijdagavond, een super zaterdag en een teleurstellend verlopen zondag. Het afscheid van Troy kwam voor iedereen binnen het team als een donderslag bij heldere hemel, de pole op zaterdag was natuurlijk een geweldige opsteker en voor iedereen binnen het team en een welkome verrassing, na de domper van de avond ervoor. Tijdens de twee wedstrijden kenden we veel tegenslag waardoor we twee teleurstellende resultaten behaalden. Kortom het was een weekend met ups en downs. 

Evert Slager. Teammanager RAC Racing

“Na een bewogen start van het weekend, waarin het team op vrijdagavond afscheid nam van Troy Herfoss, zorgde Ghisbert op zaterdag voor een verrassing door op het laatste moment in de kwalificatie de pole voor zich op te eisen. De wedstrijddag liep in tegenstelling tot de kwalificatiedag verre van vlekkeloos met een zesde en achtste positie in de wedstrijden. We weten inmiddels dat Ghisbert tot veel meer in staat is en dan zijn de zesde en de achtste plaats in de race teleurstellend te noemen, helemaal na zijn sterke optreden tijdens de kwalificatie. Het team zal de komende dagen uit gaan zoeken wat de oorzaak is van de chatter problemen zijn en ik ben ervan overtuigd dat we er over twee weken op de Hockenheimring weer mee zullen strijden voor de podiumplaatsen.